coen_wessel (coen_wessel) wrote,
coen_wessel
coen_wessel

Video's over Bijbelverhalen en liederen

In deze Corona-tijd wil ik af en toe een heel kort filmpje laten zien waarin ik iets vertel over een bijbelverhaal of over een lied uit het liedboek. Vaak zal dat iets zijn waarvan ik denk: dat weet u nog niet over dit bijbelverhaal of dit lied, maar het is wel mooi en belangrijk. Ik ga daarbij niet een uitgebreide uitleg geven van het hele verhaal, maar ik focus op één mooi detail in het lied of het bijbelverhaal.

Mijn vraag aan u is: zou u mij ook zo’n bijbelverhaal of lied kunnen aanreiken? Dan ga ik kijken of ik daar iets moois van kan maken. Ik hoop ongeveer elke week een filmpje te kunnen posten.

De eerste video gaat over het bekende verhaal van David en Goliath (1 Samuël 17).De tweede video gaat over lied 289 uit het Liedboek 2013 'Heer, het licht van uw liefde schittert', dat eerder bekend werd als 'Heer, uw licht en uw waarheid schijnen'. Het is een vertaling van 'Shine, Jesus, shine'. Ik vertel speciaal iets over het derde couplet.
De derde video gaat over een wat onbekender lied, lied 709 'Nooit lichter ving de lente aan'. Het is een lied dat Ad den Besten schreef voor Bevrijdingsdag.

Psalm 133 beschrijft het hoopvolle vooruitzicht dat mensen (broeders), elkaar niet vermijden, maar in vrede samen wonen. Dat is een grote zegen, die misschien alleen vergelijkbaar is met de zegen die neerdaalde toen Aäron tot hogepriester gezalfd werd. Dat ging er toen wellicht wat kliederig aan toe met al die olie, maar wat een heilig moment. Of een zegen vergelijkbaar met als het land vruchtbaar en levengevend gemaakt wordt, omdat er dauw neerdaalt.

Het lied 'Heer, ik kom tot U' beschrijft de nadering van een mens tot God. Het is een van de bekendste opwekkingsliederen. Minder bekend is dat de schrijver van het lied, Geoff Bullock (Sydney, 1955), het lied herschreef na een ingrijpende crisis in zijn leven. 'Het wonder is niet dat ik naar God toe kom, maar dat God naar ons is toegekomen'.
Tags: ad den besten, bijbel, david en goliath, nooit lichter ving de lente aan
Subscribe

Recent Posts from This Journal

  • De wijzen uit het Oosten

    Op een dag lopen er mannen de poort van Jeruzalem binnen. Zij hebben andere kleren aan dan de mensen in Jeruzalem. Ze zijn niet van hier, dat ziet…

  • Psalm 90. Oudjaar 2020

    De tijd kan je precies meten. Je kan precies meten hoe lang een seconde duurt. Een en twintig. Hoe lang een minuut, een uur, een jaar, honderd jaar.…

  • Geloof is mijn geluk.

    ’Ik wandel in gedachten’ ( Liedboek 2013, nr. 480, Mitt hjerte alltid vanker) is het populairste kerstlied van Noorwegen. Het heeft daar…

Comments for this post were disabled by the author