coen_wessel (coen_wessel) wrote,
coen_wessel
coen_wessel

Liturgische kleding voor vrouwen (2)

groepsfoto unipcs modellen en crewHet lukt om aan de fotoshoot in A. een vervolg te geven. Pim Kramer en Jaq Volckmann zijn uitgenodigd om aan het einde van een conferentie in H. hun liturgische kleding voor vrouwen te laten zien. Ze hebben vijf modellen gekozen om de liturgische kleding te laten zien.

Aan het begin van de middag geef ik een workshop over ‘theologie en natuur’. Daarna haast ik me naar buiten om me in een bijgebouwtje om te kleden. Aan een haakje hangt een zwarte toga. Ik zal met de modellen meelopen in deze toga, als een tegenbeeld.

Ik heb nog nooit een traditionele zwarte toga aangehad. Hij hangt zwaar om mijn schouders. Om er voor te zorgen dat mijn overhemd er niet bovenuit komt, trek ik het uit. Er zit een wit befje bij, maar ik weet niet hoe dat werkt. Jaq besluit dat het befje niet aanmoet. Helemaal zwart is beter.

Door het gangpad voor het liturgisch centrum van de kerk in H. is een witte bedekking gelegd die een catwalk suggereert. Mijn collega Reinier zal als eerste met twee modellen de kerk binnenwandelen. Hij draagt een wat modernere grijs-witte toga. Daarna zal ik met Vera, die het liturgische gewaad voor de feestdagen draagt, binnenkomen. We worden opgesteld. Vera is zenuwachtig en bedeesd. ‘Moeten we langzaam lopen?’ vraagt ze. Op de televisie vliegen de modellen altijd over de catwalk. ‘We moeten schreiden’ fluister ik. ‘Met bruidsparen oefen ik ook altijd hoe ze de kerk moeten binnenlopen’.

Het orgel zet in en wij schreiden naast elkaar naar binnen. Na een meter of tien bereiken we de eerste mensen. Op dat moment gebeurt er iets met de zaal.  Het is alsof ze overeind veren en ik voel dat wij ze in een electrische spanning vastnemen.  Vera schittert in haar gouden ambtskleed en ik loop maximaal rijzig en arrogant. We houden de spanning vast totdat ik op het podium moet stappen en ik even vergeet wat ik moet doen. Maar dat geeft niet want iedereen kijkt naar Vera die heen en weer loopt over de catwalk voor het liturgisch centrum.

De foto's zijn gemaakt door Studio Unicps www.unicps.com

Voor een achtergrondartikel zie: http://www.coenwessel.nl/vrouwentoga.html

Tags: liturgische kleding
Subscribe

  • De roeping van Samuel (1 Samuel 3)

    *zwaait met papier* Weet u wat dit is? Dit is een papier dat ik in april van de landelijke kerk gekregen heb en dat verklaart dat ik min of meer in…

  • De wijzen uit het Oosten

    Op een dag lopen er mannen de poort van Jeruzalem binnen. Zij hebben andere kleren aan dan de mensen in Jeruzalem. Ze zijn niet van hier, dat ziet…

  • Psalm 90. Oudjaar 2020

    De tijd kan je precies meten. Je kan precies meten hoe lang een seconde duurt. Een en twintig. Hoe lang een minuut, een uur, een jaar, honderd jaar.…

Comments for this post were disabled by the author