coen_wessel (coen_wessel) wrote,
coen_wessel
coen_wessel

Liturgische kleding voor vrouwen (2)

groepsfoto unipcs modellen en crewHet lukt om aan de fotoshoot in A. een vervolg te geven. Pim Kramer en Jaq Volckmann zijn uitgenodigd om aan het einde van een conferentie in H. hun liturgische kleding voor vrouwen te laten zien. Ze hebben vijf modellen gekozen om de liturgische kleding te laten zien.

Aan het begin van de middag geef ik een workshop over ‘theologie en natuur’. Daarna haast ik me naar buiten om me in een bijgebouwtje om te kleden. Aan een haakje hangt een zwarte toga. Ik zal met de modellen meelopen in deze toga, als een tegenbeeld.

Ik heb nog nooit een traditionele zwarte toga aangehad. Hij hangt zwaar om mijn schouders. Om er voor te zorgen dat mijn overhemd er niet bovenuit komt, trek ik het uit. Er zit een wit befje bij, maar ik weet niet hoe dat werkt. Jaq besluit dat het befje niet aanmoet. Helemaal zwart is beter.

Door het gangpad voor het liturgisch centrum van de kerk in H. is een witte bedekking gelegd die een catwalk suggereert. Mijn collega Reinier zal als eerste met twee modellen de kerk binnenwandelen. Hij draagt een wat modernere grijs-witte toga. Daarna zal ik met Vera, die het liturgische gewaad voor de feestdagen draagt, binnenkomen. We worden opgesteld. Vera is zenuwachtig en bedeesd. ‘Moeten we langzaam lopen?’ vraagt ze. Op de televisie vliegen de modellen altijd over de catwalk. ‘We moeten schreiden’ fluister ik. ‘Met bruidsparen oefen ik ook altijd hoe ze de kerk moeten binnenlopen’.

Het orgel zet in en wij schreiden naast elkaar naar binnen. Na een meter of tien bereiken we de eerste mensen. Op dat moment gebeurt er iets met de zaal.  Het is alsof ze overeind veren en ik voel dat wij ze in een electrische spanning vastnemen.  Vera schittert in haar gouden ambtskleed en ik loop maximaal rijzig en arrogant. We houden de spanning vast totdat ik op het podium moet stappen en ik even vergeet wat ik moet doen. Maar dat geeft niet want iedereen kijkt naar Vera die heen en weer loopt over de catwalk voor het liturgisch centrum.

De foto's zijn gemaakt door Studio Unicps www.unicps.com

Voor een achtergrondartikel zie: http://www.coenwessel.nl/vrouwentoga.html

Tags: liturgische kleding
Subscribe

  • Liturgische kleding voor vrouwen

    Op een zaterdag in februari ben ik afgereisd naar A. waar ik een fotoshoot zal begeleiden. Een paar maanden eerder heb ik het ontwerpersduo Pim…

  • De adrenaline van de wonderbare spijziging

    ’s Avonds voor ik ga slapen ga, lees ik een klein stuk uit de bijbel. Op dit moment lees ik in het Evangelie van Mattheus en deze week was ik…

  • De fases van het geloof

    Johannes 6:22-29 en 1 Koningen 17:8-16 Het verhaal van het brood laat zien dat er verschillende fases zijn in het geloof. Je kan ook zeggen:…

Comments for this post were disabled by the author